Demeter Szilárd: Elsődleges célunk a Hajógyári sziget visszaadása a polgároknak

fesztivál
2023 április 02., 14:38

Demeter Szilárd a Mandineren megjelent írásában magyarázta meg, hogy az, amikor azt mondta, hogy „nagyon könnyen megszűnhet a Sziget Fesztivál, ha úgy döntünk”, egy a „kontextusából kiragadva megírt részmozzanat” volt. Sőt, szerinte „külön érdekessége a történetnek, hogy a cirkusz a média kormánypárti részéből indult, az ellenzéki része erősítette fel kollektív hisztériává”.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki egyben a magyar könnyűzenéért felelős miniszteri biztos is, ezután azzal folytatta írását, hogy „a nap végén az egyik kérdező újságíró, Hont András feketén-fehéren jelezte a közösségi médiában, hogy ez az egész így »közönséges hamisítás«”.

Hont azt írta, Demeter „semmi olyat nem mondott, hogy könnyen megszűnhet a Sziget, én provokáltam a fesztivállal kapcsolatban, hogy minek erőfeszítéseket tenni közpénzből még a Szigetért, nem kéne-e inkább tudomásul venni, hogy ez már nem a korábbi, és nem nagyon érintkezik sem a magyar közönséggel, sem az előadókkal. Szóval minek erőlködik a Petőfi ügynökség, amelyik az egyetlen magyar színpadot tartja fönn, erre válaszolta Demeter, hogy eszközei éppenséggel lennének, mert akár meg is tudják szüntetni, de az föl sem merült, hogy akarják, vagy ezt jósolja”.

Demeter szerint az interjúban ő csak „kétségeit” fejezte ki, „hogy a közeljövőben akár középtávon egyáltalán megmaradnak-e az ilyen nagy fesztiválok”, mert azok szerinte „fenntarthatatlanok”.

„Most is lennének eszközeink – a Petőfi Kulturális Ügynökség tulajdonába került szigetrészeken keresztül –, hogy bármiféle fesztivál megszervezését ellehetetlenítsük a Hajógyári szigeten, de a Sziget Fesztivál kulturális hozadéka annál nagyobb, hogy ezen most gondolkodjunk” – írta Demeter, gyorsan hozzátéve, hogy viszont csak éves szerződéseket kötnek, nem köteleződnek el hosszú távra.

„Elsődleges célunk a Hajógyári sziget visszaadása a polgároknak, amint azt legfőképpen a személyi biztonság feltételeinek megteremtésével felelősen meg tudjuk tenni” – írta, bár hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtette ki, bár lehet, hogy kifejtése az volt, amivel írását zárta, miszerint: „Van egy világmárkánk, amit tokkal-vonóval fölvásároltak, egyre kevésbé szól rólunk/hozzánk, és a magyarok nagy többsége számára egyre megfizethetetlenebb.”