Fejjel a földnek állt bele a szűzhóba a snowboardos, lélegzetelállító mentés egy washingtoni síterepen

baleset
2023 április 02., 08:12

Lélegzetelállító mentéstől hangos az amerikai média: Washington államban, a Mount Bakeren egy off-piste, azaz szűzhavazó snowboardozó csapdába esett, miután fa alatti üregbe (tree well) zuhantó, mielőtt egy arra csúszó síző kiszabadította.

A tree well a szűzhavazó síelők és snowboardosok egyik legveszedelmesebb ellensége. A fák lombkoronái alatt, több méter magas hóállás esetén, üregek keletkeznek, amiket a lesiklók nem, vagy alig képesek érzékelni, és könnyen beléjük lehet zuhanni.

link Forrás

Ebben az esetben is valami hasonló történhetett: a snowboardos fejjel beleállt a hóba egy lucfenyőnek látszó fa koronája mellett.

A szerencséje az volt, hogy egy síző, akinek a fején GoPro forgott épp, észrevette a hótömeg alól kikukucskáló deszkát, segítségére sietett, kézzel kiásta annyira, amivel szabaddá tudta tenni számára a légzést, hogy aztán műanyag ásóval teljesen ki is szabadítsa.

Ian Steger, a snowboardos később nyilatkozott is az esetről. Az ABC-nek elmondta, hogy csak teljes sötétséget érzékelt, nem hallotta az őt menteni igyekvő Francis Zuber hangját sem, és már arra gondolt, sosem fogja tudni megmondani a menyasszonyának, mennyire szereti. Az nem derült ki, hogy pontosan mennyi időt töltött a hó alatt.

Az eset néhány hete, március 3-án történt, de a teljes felvételt csak a napokban publikálta Francis Zuber és itt megtekinthető.

Több műsorban felhívták a figyelmet arra, hogy szűzhavazni épp az ilyen kockázatok miatt mindig csak társaságban biztonságos.