Két légiutas-kísérő szexuális erőszakkal vádolja Saad Haríri volt libanoni miniszterelnököt

bűnügy
2023 április 02., 08:41
Szaád al-Hariri 2016. december 20-án, második miniszterelnöki kinevezése után
photo_camera Szaád al-Hariri 2016. december 20-án, második miniszterelnöki kinevezése után Fotó: Ratib Al Safadi/Anadolu Agency

Egy New York-i szövetségi bírósághoz benyújtott kereset alapján két légiutas-kísérő szexuális zaklatással vádolja Saad Haríri volt libanoni miniszterelnököt.

A kereset szerint a két légiutas kísérő „brutális, munkahelyi szexuális erőszakkal” valamint „személyi szabadság megsértésével és több rendbeli szexuális zaklatással” vádolja a 2019-ben miniszterelnökségéről lemondott Harírit.

A panaszt március 20-án nyújtották be Haríri és öt további vádlott ellen. és az meg nem határozott kártérítést kér a felpereseknek.

Az esetek a kereset szerint 2006 és 2009 között történtek a Haríri érdekeltségéhez tartozó Saudi Oger vállalat repülőgépén, ahol a két kísérő alkalmazottként dolgozott. Az esetek nyomán egyikük felmondott, másikukat eltávolították a cégtől 2009-ben.

A dokumentum szerint Haríri, hatalmával visszaélve, olyan légkört teremtett a felperesek számára, amelyet „áthatott a kényszer, a zaklatás és a szexuális szívességek gyakorlata”.

A volt miniszterelnök sajtósai visszautasították az állításokat a CNN kérdésére, és azt írták: ez már harmadik alkalom, amikor a két felperes megpróbálja beperelni Haririt New Yorkban, de pusztán rágalmazási kampányról van szó, ami haszonszerzésről szól.

Hariri 2009 és 2011 között, majd 2016 és 2019 között volt Libanon miniszterelnöke. (CNN)