Kocsis: A kormány elkötelezett a svéd NATO-tagság mellett, de a frakció megosztott

POLITIKA
2023 április 02., 07:28
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február 27-én a parlamentben
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február 27-én a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Kocsis Máté, nemzetközileg egyelőre kevéssé ismert hadpolitikai szakértő vasárnap reggel arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy minél több ország száll be az orosz-ukrán konfliktusba, annál sebesebben sodródunk egy világháború irányába, és „ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz”.

A Fidesz frakcióvezetője a Vasárnapi Újság című műsorban, az MTI tudósítása alapján, ismét felmondta a hónapok óta megformált kormánypárti narratívát.

Magyarország a békét képviseli, miközben a nyugati nagyhatalmak háborús pszichózistól szenvednek – mondta Kocsis, aki erre jó példa szerinte, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának, sőt, lépésekre vagyunk attól, hogy katonákat is küldjenek.

A baloldali itthoni kitartottjai eközben őket követve, dollárokkal megtámogatva, „háborúpárti álláspontot” képviselnek.

Kocsis szerint bizonyítja mindezt, hogy az ellenzék nem fogadta el a kormánypárt által egyedül megszövegezett békepárti határozatot.

A beszélgetés érdekes része inkább Finnország és Svédország NATO-csatlakozását érintette, még ha itt csak néhány mondat hangzott is el. Finnország csatlakozását Magyarország támogatta, a svédekével viszont még várnak.

Kocsis ebben az ügyben úgy fogalmazott, hogy „a magyar kormány elkötelezett a svéd csatlakozás mellett, a kormánypárti frakció azonban továbbra is megosztott a kérdésben, de megpróbálják rendezni a konfliktust”.