Miskolcon letartóztattak egy fiatalkorút emberölés előkészületének gyanúja miatt

bűnügy
2023 április 02., 11:20

Elrendelte a Miskolci Járásbíróság egy fiatalkorúnak letartóztatását, aki közösségi oldalain iskolai lövöldözőkkel szimpatizált, bűnözőkről posztolt, olyan bejegyzéseket osztott meg, amikben kifejezte vágyát, hogy fegyverhez juthasson.

A közlemény nem fogalmaz egyértelműen, de utal rá, hogy a fiatalkorú másokkal közvetlenül is kommunikált arról, hogy hasonló bűncselekményeket kíván végrehajtani. Azt írják:

„a fiatal az üzenetváltások során kilátásba helyezte az általa méltatott lövöldözésekhez hasonló cselekmény végrehajtását”.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének megállapítására alkalmas - közölte az MTI-vel a Miskolci Törvényszék.

A bíróság szerint fennáll a veszélye továbbá annak, hogy a gyanúsított, ha nem tartóztatják le, veszélyeztetheti a bizonyítást tárgyi eszközök és elektronikus adatok megsemmisítésével. Szabadlábon lévő társait az eljárásról tájékoztathatná, sőt, fennáll annak a veszélye is, hogy

„a cselekményt folytatná vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné”.

A fentiekre és a bűncselekmény kiemelkedő társadalomra veszélyességére tekintettel a bíróság egy hónapra elrendelte a fiatal letartóztatását, amit javítóintézetben kell végrehajtani.