Nyomul az ál-állatkert Facebookon: apró módosításokkal lopkodják a posztokat, és kamu nyereményjátékokon osztogatják a belépőket

bűnügy
2023 április 03., 16:34

Ne dőljünk be az átverésnek, a Fővárosi Állat- és Növénykertben nem 124, hanem 123 madárfaj látható, és nem kapunk ingyenjegyet, még ha azt is kommenteljük a nyereményjátékos poszt alá, hogy „Boldog Születésnapot”.

photo_camera A posztot alapos elemzésnek alávetve könnyen láthatjuk, itt bizony átverésről van szó. Fotó: kamu állatkert profiljáról

„Megtévesztő profil jelent meg a napokban a Facebook nevű közösségi hálózaton. Az álprofil szándékosan igyekszik azt a benyomást kelteni, mintha a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos Facebook-oldala lenne, s a patinás városligeti intézmény nevében nemcsak posztokat és más tartalmakat tesz közzé, hanem belépőjegyek kisorsolását ígérő nyereményjátékot is hirdet” - írja közleményében az igazi Fővárosi Állat- és Növénykert. A két oldal közötti leheletnyi különbség valóban átmegy minden radaron: az álprofil URL-jében az állatkert szó második kis: „l” betűje helyett nagy: "I" szerepel.

Az eredeti, az egyetlen, az igazi, a hamisítatlan Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldala:

link Forrás

Ezen felül olyan apró tévesztések is megjelennek az újraposztolt tartalmakban, mint a szóismétlések, a számbeli tévedések (157. születésnap helyett 155.-et írtak, 123 madárfaj helyett 124-et), ami valószínűleg egy túl kreatív fordítóprogramnak köszönhető.

Az Állatkert oknyomozói visszafejtették, hogy az „álprofilt 2018 február 24-én hozta létre egy Uliya Nurjannah néven feltüntetett felhasználó, majd ez év március 27-én, vagyis éppen egy hete változott az oldal címe »Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország«-ra. Az álprofil készítője a név mellett az Állatkert logójának használatával, illetve részben az Állatkert valódi Facebook-oldaláról átvett posztokkal és videókkal (amelyek körül azonban a legkorábbi csak egy hete lett megosztva) igyekszik megtéveszteni a felhasználókat.”

Az Állatkert jelezett a Facebooknak, de az a mai napig nem tett semmit, így a profil továbbra is zavartalanul működik. „Felmerül például a szerzői jog megsértésének és a jogosulatlan adatkezelésnek a gyanúja. A legaggasztóbb az álprofilon meghirdetett »születésnapi« nyereményjáték, amely szerint azok között, aki hozzászólásként beírják, hogy »Boldog születésnapot!«, állatkerti belépőjegyeket sorsolnak ki.” Mint kiderült, a kommentelőket a profil privát üzenetekben kereste fel, majd értesítette, hogy megnyerte a jegyeket. Az állatkert dolgozóit többször is keresték az ingyenjegyek átvételével kapcsolatban, csak hogy azzal szembesüljenek, átverés áldozatává váltak.