Viharos szélre és porfúvásra kell számítani az autópályákon

időjárás
2023 április 04., 09:47
Autók az M7-es autópályán a pálya és a 710. számú főút újonnan átadott csomópontjánál Balatonfőkajárnál 2019. november 29-én.
photo_camera Autók az M7-es autópályán Balatonfőkajárnál 2019. november 29-én. Illusztráció: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Viharossá fokozódik az északias szél kedden napközben, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Útinform ezzel párhuzamosan arra figyelmeztet, hogy az északkeleti megyékben, a Dunántúl északnyugati részén és a Balaton térségében is nagyon erős a szél, és hordja a port.

A legerősebb széllökések sebessége helyenként meghaladhatja akár a 70 kilométer/órát is.

Az erős szél már hordja a port az M1-es autótópálya komáromi szakaszán a 104-es kilométernél, az M3-as autópályán a hajdúnánási szakaszon, a 214-es kilométer közelében, valamint a 3-as főúton Emőd és Vatta között, a 163-as kilométernél is.

A látótávolság ezeken a szakaszokon lecsökkenhet. A Magyar Közút ezért mindenkitől azt kéri, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében, ahol a legerősebb a viharos szél, porátfúvásokra kell számítani nemcsak a gyorsforgalmi, de a fő- és mellékúti szakaszokon is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd délelőtt már hírt adott egy balesetről, amit az erős szél okozott: egy teherautó vontatmányát lökte árokba a szél a 33-as főúton, Mezőtárkány térségében, Besenyőtelek és Poroszló között.