MTVA a Fortepannak: hiába szereztek meg képeket a kidobástól tartva, azok a közmédiáé

KULTÚRA
2023 április 05., 15:04

Együttérzést keltő és kedves, de a szerzői jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó elképzelés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Archívumában őrzött fotó- és egyéb sajtóanyagok "korlátlan, bárki vagy bármilyen felület általi közzétételére vonatkozó követelőzés", amelynek teljesítése hosszú távon egyet jelentene az MTI mint Európa egyik legnagyobb múltú hírügynöksége fotóértékesítési tevékenységének megszüntetésével - kommentálta az MTVA azt, hogy miért fenyegették bírósági eljárással a Fortepan szerkesztőit. Szerintük az online archívum jogtalanul tesz elérhetővé olyan fotókat, amik a közmédia tulajdonában vannak.

„Az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek a Rádió és Televízió Újság fotói is, hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között, esetleges kidobástól tartva, és "ajánlja fel" azokat a köz javára.”

- írták. Hozzáteszik: az MTVA csak és kizárólag olyan alkotások esetében lép fel a rá bízott vagyon védelmében, amelyek jogosultságával minden kétséget kizáróan rendelkezik. Az MTI korábbi munkatársainak munkavégzése során készített, és valamilyen oknál fogva családi hagyatékba került képeit sem sajátíthatja ki senki magának, mert azok szellemi tulajdonjoga az eredeti példányokkal bizonyíthatóan rendelkező MTVA Archívumé.