Állami szereplőt sejtenek az Északi Áramlat felrobbantása mögött

külföld
2023 április 06., 19:34

A korábbi forgatókönyvekkel ellentétben nem egy ukránbarát csoport, hanem állami szereplő robbanthatta fel az Északi Áramlat földgázvezetéket, mondja egy svéd ügyész: a hatóságok szerint a robbantásokhoz használt robbanóanyag típusa - amit egyelőre nem nevesítettek - kizárja az eddig feltételezett elkövetők nagy részét, mert

olyan nagy mennyiségről van szó, ami nem kerülhet csak úgy magánkézbe. Az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő földgázvezetékeket tavaly szeptemberben robbantották fel: az 1-es számú vezetéken ekkor már nem jött gáz Európába, mert az oroszok korábban leállították a szállítást, a 2-es pedig sosem működött. Az akciót azóta is heves találgatások övezik, Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az amerikaiakra mutogatott, és külön vizsgálatot követelt.

Végül hiába szerezték meg hozzá Kína és Brazília támogatását, az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem szavazta meg, hogy külön vizsgálatot indítsanak. Robert Wood amerikai helyettes ENSZ-nagykövet szerint az oroszok nem az igazságot keresik, csak hitelteleníteni próbálják a svéd, a dán és a német eredményeket.

(via Guardian)