Anyjához került az orosz lány, akit a háborúellenes rajzai miatt küldtek árvaházba

külföld
2023 április 06., 04:49

Édesanyja elvitte az árvaházból azt a 12 éves lányt, aki azután került intézetbe, hogy az iskolában háborúellenes rajzot készített, mondta Marija Lvova-Belova, a Kreml gyermekjogi biztosa.

Masa Moszkaljova.
photo_camera Masa Moszkaljova.

Tavaly áprilisban az akkor 12 éves Masa Moszkaljovának az iskolai rajzórán orosz csapatokat támogató képet kellett készítenie, ő azonban ehelyett egy orosz zászlót rajzolt „nemet a háborúra” felirattal, valamint egy ukrán zászlót, amire azt írta, hogy „dicsőség Ukrajnának”. A rajztanár értesítette az iskolaigazgatót, aki felhívta a rendőrséget. A hatóságok ezután őrizetbe vették a lány apját, Alekszej Moszkaljovot, akit a hadsereg hiteltelenítésével vádoltak meg.

Moszkaljovot távollétében 2 év börtönre ítélte a Tula megyei jefremovszki járási bíróság, a férfi azonban nem volt jelen az ülésen, megszökött a házi őrizetből. A fehérorosz hatóságok orosz kérésre március 30-án fogták el a férfit Minszkben.

Marija Lvova-Belova elmondta, hogy találkozott a kislány édesanyjával, aki régóta külön él férjétől és gyermekétől. A kislány korábban nem volt hajlandó az anyjával élni, de meggondolta magát, így az anya hazavitte őt, mondta a gyerekjogi biztos, aki ellen szintén körözést adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. Szerintük Lvova-Belolva jelentős szerepet töltött be az ukrán gyerekek Oroszországba történő kényszerdeportálásában.

Az ENSZ szerdai ülésén azzal érvelt, hogy a gyerekeket a biztonságuk érdekében szállították el, és Moszkva nemzetközi szervezetekkel együttműködve azon dolgozik, hogy visszakerüljenek a családjukhoz. (The Guardian)