David Pressman szerint aggodalomkeltő az Orbán-féle Amerika-ellenes retorika

POLITIKA
2023 április 06., 08:09

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban személye ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – ezt a Népszavának mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki, ahogy a lap írja, „javíthatónak ítéli az amerikai-magyar kapcsolatokat, bár nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ennek érdekében melyik félnek kéne változtatni a magatartásán Washington olvasatában”.

Pressman aggodalomkeltőnek nevezte, hogy Orbán Viktor március elején Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat. Szerinte szövetséges ország részéről példátlan az ilyesfajta Amerika-ellenes retorika. Azt mondta, megérti, hogy a pillanatnyi (bel)politikai érdekek is tényezők a külpolitikában, de szerinte az Oroszország tavaly február 24-én megindított Ukrajna elleni inváziója óta, ebben a „fontos és kihívásokkal teli időszakban” nem kéne belemenni ilyen játszmákba.

A nagykövet azt is nehezményezte, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. És beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban jelenleg ellenzéki Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban, vagyis a Fidesz hiába bízik abban, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hoz a kétoldalú kapcsolatokban.

Kiemelt videóink