Elloptak egy kacsacsőrű emlőst, nagy erőkkel keresi őket az ausztrál rendőrség

külföld
2023 április 06., 04:24

Hajtóvadászat indult az ausztráliai Brisbane-ben egy vadon élő kacsacsőrű emlős elrablásával vádolt két ember felkutatásáért, írja a BBC.

link Forrás

A térfigyelő kamerák rögzítették, amint a páros kedden felszállt egy vonatra, és egy törülközőbe csavarva tartotta az állatot. A rendőrség úgy véli, hogy az állatot a természetes élőhelyéről rabolták el, amiért akár 430 ezer ausztrál dollár, átszámítva 100 millió forint bírságot kiszabhatnak.

A rendőrség komolyan aggódik az emlős egészségéért, és arra kérte a tolvajokat, hogy adják vissza az állatot. A kacsacsőrű emlős esetében fennáll a veszélye annak, hogy megbetegszik vagy elpusztul, minél tovább van távol az élőhelyétől. De aggódnak a két ember biztonsága miatt is, mivel az állat hátsó lábaikon „sarkantyúkat” viselnek, amiben méreg van. Ez nem veszélyes, de nagy fájdalmat okoz.

„A hatóságok jelentése szerint a vonaton lévő embereknek mutogatták az álltatot, és megengedték, hogy az emberek megsimogassák” – mondta Scott Knowles, a queenslandi rendőrség munkatársa. „Aggodalmak merültek fel az emberek által hordozott betegségek miatt, amelyek hatással lehetnek az állatra, és fordítva.”

photo_camera Fotó: GREG WOOD/AFP

A tolvajok egy másik embernek azt mondták, hogy egy úton találták a kacsacsőrű emlőst, és azt tervezték, hogy szabadon engedik, mondta Knowles. A rendőrség azonban sürgeti a tolvajokat - akiket azóta azonosítottak, de nem találtak meg -, hogy inkább vigyék állatorvoshoz az állatot. Bárki, aki információval rendelkezik a pár hollétéről vagy az állat tartózkodási helyéről, sürgősen vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel, kérik.

A kacsacsőrű emlősök Kelet-Ausztráliában élnek édesvízi patakokban, lassú folyású folyókban, tavakban és gátakon.