Izrael válaszcsapást mért Libanonra és Gázára

külföld
2023 április 07., 07:03

Rakétatámadást mért Izrael Libanonra és Gázára, a csütörtöki összecsapások után - írja a Reuters. A támadásra azután került sor, hogy Libanonból harmincnégy rakétát lőttek ki Izrael északi részére, miután a libanoni Hezbollah terrorszervezet bejelentette: mindenben támogatja a palesztin csoportokat a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapások kapcsán.

Gáza városa egy izraeli légicsapás után
photo_camera Gáza városa egy izraeli légicsapás után Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Izrael a palesztin Hamász terrorcsoportot tartja felelősnek a csütörtöki rakétakilövésekért, mostani támadásukkal pedig a szervezettel kapcsolatban álló célpontokra mértek válaszcsapást Libanonban és a Gázai övezetben. A helyi biztonsági szakértők szerint azonban a korábbi akcióra a síita Hezbollah szervezet adhatott engedélyt. „Nem a Hezbollah lőtt, de nehéz elhinni, hogy a szervezet nem tudott róla” - írta a Twitteren Tamir Hayman, az izraeli katonai hírszerzés volt vezetője.

A feszültségek azután fokozódtak, hogy az izraeli rendőrség a hét elején többször is razziát tartott a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben, majd szerdán izraeli katonák rohanták le a szent helyet, és vettek őrizetbe több száz embert, miután rendőrök agyonlőttek egy palesztin férfit a mecset bejáratánál.

Az elmúlt években többször került már sor erőszakos összecsapásokra a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között a mecset környékén, amis mind az iszlám, mind a zsidó vallás szent helye. A Templom-hegy jelenleg egy jordániai muszlim alapítvány igazgatása alatt áll, míg a biztonságért Izrael felel. A muszlim hatóságokkal kötött megállapodás szerint zsidók látogathatják ugyan a helyszínt, de nem imádkozhatnak ott. A feszültségeket pedig tovább fokozza, hogy nemrég kezdődött el a ramadán, azaz a muszlimok éves böjtje, miközben a zsidóknál a pészach, az Egyiptomból való kivonulás ünnepe zajlik.