Kanadában a jégvihar miatt 630 ezer háztartásban még mindig nincs áram

külföld
2023 április 07., 18:46

Továbbra sem működött az áramszolgáltatás több százezer háztartásban Québecben pénteken, két nappal a Kanada keleti részén átsöprő jégvihar után. A természeti katasztrófában két ember meghalt és jelentős károk keletkeztek, főként Montrealban. A vihar Québecet és Ontariót, a két legnépesebb tartomány sújtotta. Québecben az 1998. évi ónos eső után, amely hetekig tartó káoszt okozott, a mostani a legsúlyosabb áramkimaradás.

A jég miatt lehasadt fa Montrealban
photo_camera A jég miatt lehasadt fa Montrealban Fotó: DAVID HIMBERT/Hans Lucas via AFP

A Hydro-Québec áramszolgáltató azt közölte, hogy az ónos eső által érintettek több mint egyharmadánál visszakapcsolták az áramszolgáltatást, de pénteken még így is mintegy 630 ezer háztartás volt áram nélkül. Az áramszolgáltató péntek éjfélig tervezi visszakapcsolni az áramot a fogyasztók többségénél, bizonyos helyeken azonban ez vasárnapig, sőt hétfőig is eltarthat.

Montrealban, ahol az áramkimaradások mintegy felét észlelték, hat menedékszállást nyitottak, ahol az áram nélkül maradt lakók az éjszakát tölthették. A szállások napközben is nyitva tartanak a húsvéti hosszú hétvégén a melegedni vágyók számára.

A hatóságok két halálesetről számoltak be: Ontario keleti részében egy helyi lakosra rádőlt egy fa, egy québeci férfit pedig egy faág sebesített meg halálosan, miközben a kertjét rendezte.

Montrealban több százan dolgoztak pénteken is az utcákon, főként a parkokban, ahol számos faág borította a talajt, miután letörtek a jég súlya alatt. Az 1 Celsius-fok körüli hőmérsékleten a jég elolvadt, de továbbra is erősek a széllökések, ezért a hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak távol az elektromos vezetékektől. (MTI/AFP)