Nem keresik tovább Győrffy Ákos hegymászót, aki pár nappal azelőtt tűnt el, hogy elindulhatott volna a Kancsendzöngára

sport
2023 április 07., 16:52

A család kérésére befejezték a mentőcsapatok Győrffy Ákos hegymászó, síalpinista keresését, aki a héten tűnt el a Monte Rosa masszívumnál.

Győrffy múlt pénteken egyedül indult az Alpokba, himalájai expedíciója előtti utolsó felkészülési mászására. Az előre megbeszélt időpontra azonban nem ért vissza, így a helyi mentőcsapatok szerda délelőtt megkezdték a keresését.

Csütörtökön a helyszínre érkezett Ákos testvére, Örs és Lengyel Ferenc hegymászó is, hogy támogassák a kutatást. A nagy erőkkel - többek között három helikopterrel - folytatott keresés azonban nem járt eredménnyel. A tudósítások szerint a keresőcsapatok azt valószínűsítik, hogy Győrffy gleccserhasadékba esett.

Élete legnagyobb mászására készült

Győrffy április 8-án indult volna a 8568 méteres Kancsendzöngára, a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsára. Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájának tizedik évfordulójára szerveztek egy magyar expedíciót, melyen Győrffy mellett Kiss Péter édesapja és öccse vett volna részt. A tervük az volt, hogy az alaptáborig mennek, ahonnan aztán Győrffy a csúcsra is megpróbál feljutni.

Erőss és Kiss tragédiája - melynek okairól mi is írtunk - 2013-ban történt, azonban a történteket még tíz évvel később sem dolgozta fel teljesen a magyar hegymászó-társadalom. A Kancsendzöngán minden idők legjobb magyar hegymászója és egy mindösszesen 26 éves fiatal tehetség vesztette életét.

Erőss Zsolt (bal elöl) és Kiss Péter (jobb hátul) a Kancsendzöngán 2013-ban
photo_camera Erőss Zsolt (bal elöl) és Kiss Péter (jobb hátul) a Kancsendzöngán 2013-ban Fotó: MTI Fotó: Ilka Műhely

A tragédia tizedik évfordulójára azonban sikeres mászás helyett sajnos egy újabb tragédia miatt emlékeznek majd az emberek.

Első magyarként síelt le az Ibn Színáról

Győrffy tavaly első magyarként síelt le a 7134 méteres kirgizisztáni Ibn Szína (egykori Lenin-csúcs) tetejéről. Októberben a 8163 méteres Manaszlu tiszta megmászásával is megpróbálkozott, azonban síalpinista társával csak 6700 méterig jutottak. Onnan a rossz időjárás miatt visszafordultak.

Győrffy Ákos az Ibn Szína csúcsán
photo_camera Győrffy Ákos az Ibn Szína csúcsán Forrás: Kalifa / Facebook

Az alpinista a Kancsendzöngát is tisztán, vagyis oxigénpalack nélkül tervezte megmászni. Élete legnagyobb teljesítményére készült.