Trumpot okolja a Biden-kormány a kaotikus afganisztáni kivonulásért

külföld
2023 április 07., 08:00

Joe Biden amerikai elnök kormánya egy új jelentésben elődjét, Donald Trumpot okolja az átláthatatlan afganisztáni kivonulásért - írja a BBC. A jelentés 12 oldalas összefoglalója szerint Bident a mai napig súlyosan korlátozzák Trump korábbi döntései, köztük a tálibokkal kötött 2020-as megállapodás a háború befejezéséről. Trump a vádakra úgy reagált, hogy a Fehér Ház „dezinformációs játékot” játszik.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A kivonuláshoz vezető döntések és intézkedések felülvizsgálatáról szóló jelentést, amit a külügyminisztérium és a Pentagon készített, csütörtökön küldték el a kongresszusnak. Az amerikai képviselőház republikánus képviselői, akik a kivonulást vizsgálják, már hetek óta követelték a jelentés megtekintését. Bár a dokumentum továbbra is bizalmas maradt, de az összefoglalót - amit a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa állított össze Biden elnök közreműködésével - nyilvánosságra hozták.

Biden nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby a káoszért a Trump-kormánytól örökölt, kifulladt afganisztáni műveletet tette felelőssé. A jelentés az előző kormányzat „hanyagságára - és egyes esetekben a problémák tudatos lekicsinylésére” hivatkozik. Kirby szerint ez a kifejezés többek között arra a megállapodásra utal, amit az előző elnök egy évvel korábban Katarban kötött a felkelőkkel a háború befejezéséről, valamint az amerikai csapatok Trump hivatali ideje alatt történt leépítésére, a tálib foglyok ezreinek szabadon bocsátására és az afgán szövetségesek evakuálására használt vízumprogram kiüresítésére.

Trump néhány órával a jelentés közzététele után a közösségi médiában válaszolt az őt ért vádakra. Mint írta, „ezek az idióták a Fehér Házban, akik szisztematikusan tönkreteszik az országunkat, élükön a legnagyobb idiótával, a reménytelen Joe Bidennel, egy új dezinformációs játékot játszanak”. Posztját pedig azzal zárta, hogy „Biden a felelős, senki más!”

Arra a kérdésre, hogy a jelentés nyomán a kivonulásban részt vevő tisztviselőket eltávolítják-e posztjukról, Kirby annyit mondott, hogy a jelentés célja „nem az elszámoltatás” volt.