A lengyelekkel, szlovákokkal, románokkal, bolgárokkal fékeznénk meg az ukrán gabonadömpinget

külföld
2023 április 08., 13:24

Az orosz-ukrán háború kitörése után a két fél megállapodott abban, hogy az ukrán gabona humanitárius folyosón elhagyhatja az országot, hogy rendeltetési helyére, a Közel-Keletre és Észak-Afrikába jusson.

Csakhogy az ukrán gabona sok esetben Európában marad. Ez különösen az Ukrajnával szomszédos országokat érinti. Az is probléma, hogy a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett Európába exportálni, lehetetlen helyzetbe hozva a helyi termelőket.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabona okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

Román gazdák tüntetnek az Európai Bizottság bukaresti székháza előtt pénteken - nem kapnak kompenzációt azután, hogy vámmentesen jöhetnek be az ukrán élelmiszerek
photo_camera Román gazdák tüntetnek az Európai Bizottság bukaresti székháza előtt pénteken - nem kapnak kompenzációt azután, hogy vámmentesen jöhetnek be az ukrán élelmiszerek Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Nagy István agrárminiszter kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kötelezettségének bevezetését. Ez azért fontos, mert pontosabb képet kaphatunk a közúton beérkező gabona és olajosnövény mennyiségről, másrészt büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem felelnek meg a bejelentési kötelezettségnek.

Azt is szeretnénk elérni, hogy legalább átmeneti jelleggel, a termékek egy csoportjára, a szárazföldön érkező ukrán gabona és olajosnövény importra vezessék be újra a vámokat és a mennyiségi korlátokat.