Erdő Péter szerint a pápa látogatása elismerés a magyar népnek

egyház
2023 április 08., 06:42
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megmossa egy férfi lábát az utolsó vacsora emlékére tartott nagycsütörtöki szentmisén az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2023. április 6-án
photo_camera Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megmossa egy férfi lábát az utolsó vacsora emlékére tartott nagycsütörtöki szentmisén Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az MTI-nek adott ünnepi interjújában Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy Ferenc pápa április végi magyarországi látogatása - amely során szegényekkel, menekültekkel, hajléktalanokkal és beteg gyerekekkel is találkozik - kifejezi, hogy a Szentatya közösséget vállal a szenvedő emberrel, a halmozottan beteg gyerekek pedig különösen közel állnak a szívéhez.

„A pápa látogatása emellett a figyelem és az elismerés jele is a magyar nép iránt. Az egyházfő korábban volt a szomszédos országokban, Romániában és Szlovákiában is lelkipásztori látogatáson, magyarországi útjával pedig megmutatja, hogy egyformán szereti ezeket a népeket, és ez nagyon fontos” - mondta az esztergomi érsek.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt emelte ki, hogy „az utóbbi évben a segítő szeretet számtalan szép példáját láthattuk”. A magyar társadalom a háború kezdetétől érezte és értette, hogy mit kell tennie: segíteni a legnehezebb helyzetben lévőket és a menekülni kényszerülőket amennyire csak lehet és ahogyan az nekik a legmegfelelőbb.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Arra kérdésre, hogy a Szentszék képes-e közvetíteni ilyen és ehhez hasonló konfliktusokban, a bíboros felidézte az 1970-es években Argentína és Chile között kialakult konfliktust, amelynek megoldásában a Szentszék fontos szerepet vállalt. Megemlítette Ferenc pápa közbenjárását is, amellyel segített elkerülni 2013-ban Szíriában azt a támadást, amelyet az Amerikai Egyesült Államok helyezett kilátásba Szíria állítólagos vegyifegyver-használatára válaszul.

Erdő arra emlékeztetett, hogy máskor is előfordult a történelem során, hogy a Szentszék közvetített, de az igazán nagy hatalmak igazán nagy háborúiban az utóbbi időben nem sokszor hallgattak a Szentszékre. Ezzel együtt lehetnek olyan pillanatok, amikor a Szentszék sokak véleményét, törekvését, vágyait tolmácsolja, és ez olyan erőt ad a fellépésének, hogy képes közelebb vinni egymáshoz a konfliktusban álló feleket - vélekedett.