Begombázott túrázókat kellett kimenteni az észak-angliai Lake District Nemzeti Parkból

külföld
2023 április 11., 16:19
Keswick, Lake District, gomba nélkül is erős cucc
photo_camera Keswick, Lake District, gomba nélkül is erős cucc Fotó: Adam Burton/robertharding

A cumbriai Lake District Anglia egyik legszebb vidéke, népszerű is a profi és az amatőr túrázók körében. Így a helyi mentőalakulatok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy szezonban gyakran segítségüket kérik, ha valaki eltéved a környéken.

Ezen a hétvégén relatíve szokatlan eset miatt kellett egy helyszínre sietni önkéntesek egy csoportjának. Szombat délután Stoneycroft, Newlands és Seathwaite környékéről többen is riasztották a keswicki mentőalakulatokat, miután fiatalok egy csoportja rosszul lett pszilocibin gombák túladagolása miatt.

A csapatból ketten, köztük a „túravezető”, úgy túlgombázták magukat, hogy képtelenek voltak maguktól lejutni a dombról.

Egy tizenegy fős mentőalakulat érkezett a helyszínre, hogy segítsenek a szerencsétlenül járt fiataloknak valahogy lekeveredni a rengetegből.

Ez sikerült is, a domb aljában állomásozó mentőalakulatok aztán ellátták a fiatalokat, és felvilágosították őket arról, hogy nagyjából mennyi időt kell még kibekkelniük józanodásig.

A mostani volt a keswicki mentőalakulat 24. akciója az idén és két óráig tartott, bár a gombázók számára valószínűleg inkább két napnak tűnhetett.

A mentőalakulat közleménye kitért rá, hogy ők teszik a dolgukat, függetlenül attól, hogy ki miért jut bajba.

Angliában az ilyen hegyi mentőakció a szó szoros értelmében mindennaposnak mondhatóak: a lap szerint 2022-ben összesen négy olyan naptári nap volt, amikor nem riasztottak mentőalakulatok túrázókhoz. (Guardian)