Hetek óta magyarok elleni szankciókról találgatnak nyugati diplomaták

POLITIKA
2023 április 11., 04:03

Több, egymástól független diplomáciai forrástól is azt hallottuk, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre. A 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is lehet szó, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból.

David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet akkor, bár hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg az eseményt szervező nagykövetség.

Rossz a viszony

A magyar és az amerikai kormány viszonya mélyponton van. Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelő beszédében amerikai diplomaták nevéből csinált viccet, a mostani nagykövetet, David Pressmant például Présembernek nevezte, és azóta sokszor elismételte, hogy Magyarországot “bele akarják préselni” az Oroszország elleni háborúba. Orbán úgy fejezte be a gondolatát az évértékelőn, hogy reméli, a következő nagykövetet nem Puccininak hívják majd - arra utalva, hogy az USA esetleg puccsot készíthet elő a kormányával szemben.

Pressman nagykövet sem fukarkodott a kritikákkal. Rendszeresen sérelmezte, hogy a kormánypárti sajtó orosz állami propagandát terjeszt. A budapesti követség ennek bizonyítására tavaly októberben egy kvízt jelentetett meg, ahol többek között azt kellett eldönteni, hogy Kövér László házelnöktől vagy Vlagyimir Putyintól idéznek-e. Április 3-án Pressman nagykövet Szijjártó Pétert gúnyolta Orbán Viktor Trumpnak küldött üzenete miatt a Twitteren, felhozva, hogy a magyar külügyminiszter azt szokta mondani, ők sosem szólnak bele más országok belügyeibe.

A gúnnyal átszőtt üzengetés mögött nagyon komoly feszültség van a két kormány között. Pressman és stábja többször is jelezte a magyar sajtónak, hogy ezek nem csupán kedélyes beszólogatások, mert ő a washingtoni kormányt képviseli, így amikor őt támadják, az olyan, mintha az USA kormányát támadnák; és amikor ő fogalmaz meg kritikát, akkor az nem a személyes véleménye, hanem az amerikai állam üzenete. Húsvét előtt a Népszavának azt mondta, hogy a kormányközeli sajtóban ellene indított kampányt az USA felülről irányított támadásnak tekinti, azaz a magyar kormány álláspontjának.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.