Két embert továbbra is keresnek a Marseille-ben összeomlott ház romjai alatt

külföld
2023 április 11., 12:23
Összeomlott ház romjai a Rue Tivolin Marseille-ben 2023 április 9-én este
photo_camera Összeomlott ház romjai a Rue Tivolin Marseille-ben 2023 április 9-én este Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU/AFP

Két embert továbbra is keresnek a katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei a vasárnap hajnalban összeomlott marseille-i lakóépület romjai alatt.

A hatóságok közlése szerint az összeomlás pillanatában nyolcan tartózkodtak a háztömbben, öt nő és három férfi. Hat áldozatot a mentők már megtaláltak, két embert még keresnek. A városi ügyész, Dominique Laurens szerint közülük négyet már azonosítottak is. A környező épületekben többen megsérültek, őket kórházban ápolják.

A mentést nehezíti, hogy a munkálatok rendkívül kockázatosak, ugyanis félő, hogy a robbanás során megrongálódott és instabillá vált szomszédos épület is összeomlik. A mentők ezért kénytelenek saját kezükkel eltakarítani a romok javát, gépeket nem tudnak bevetni a mentéshez.

Időközben a hatóságok már a robbanás okát igyekeznek felderíteni. Egyelőre nincs még bizonyosság, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint gázszivárgás okozhatta a tragédiát.

A környező épületekből összesen 200 embert kellett kitelepíteni a mentés és a károk felmérésének idejére. Közülük kedden néhányakat pár perc erejéig visszaengedtek házaikba, hogy magukhoz vehessék legfontosabb holmijaikat.

A összedőlt tömbhöz tartozó egyik szárnyépület néhány órával később szintén nagyrészt összedőlt, a másik oldalán álló épületrész szerkezete meggyengült, és szintén a ledőlés veszélye fenyegeti. (France24/AFP)