Több tucat ausztrál politikus követeli, hogy az amerikaiak álljanak el Julian Assange kiadatásától

külföld
2023 április 11., 05:28

Összesen 48 ausztrál parlamenti képviselő és szenátor fordult nyílt levélben Merrick Garlandhoz, az USA igazságügyi miniszteréhez, hogy álljon el Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának Egyesült Királyságbeli kiadatásától, írja a Guardian. Az említett, a politikai spektrum mindkét oldaláról érkező ausztrál politikusok szerint Assange üldözése "veszélyes precedenst teremt" a sajtószabadságra nézve, és rombolná az Egyesült Államok hírnevét.

Az 51 éves ausztrál állampolgár, Assange oldalára, a WikiLeaksre 2010-ben és 2011-ben több százezer dokumentum került ki az iraki és az afganisztáni háborúról, illetve különféle diplomáciai üzenetváltások is megjelentek rajta. Az amerikai hatóságok 17 vádpontban kémkedéssel, egyben pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolják, védői szerint 175 év büntetés is kaphat ezekért.

Julian Assange
photo_camera Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Habár 2022 nyarán Priti Patel brit belügyminiszter engedélyezte kiadatását az Egyesült Államoknak, Assange ma is londoni fogva tartásban van, és továbbra is küzd az USA kiadatási próbálkozásai ellen.

Assange üldöztetésének történetéről ezekben a cikkekben írtunk korábban.