A Világbankban kivételeztek a Trump-kormány államtitkárának pályakezdő fiával

gazdaság
2023 április 12., 19:40

A Világbank dolgozóit arra utasították, hogy kivételezzenek David Malpass fiával, aki 22 évesen érkezett a pénzintézethez pályakezdőként. Nem sokkal azután történt mindez, hogy apja közreműködésének köszönhetően 13 milliárd dolláros tőkeemelést kapott a Világbank.

Az utasítás egy 2018-as zárt körű munkahelyi megbeszélésen hangzott el, amelyről hangfelvétel is készült, ezt egy névtelen forrás adra át a Guardiannek. A felvételen Malpass fiára hercegként hivatkoznak, akit támogatni kell, különben az apukájához futhat panaszkodni.

A történtek idején Malpass a pénzügyminisztérium államtitkára volt Donald Trump kormányában. Fontos szerepe volt abban, hogy a 189 tagországgal rendelkező Világbank tőkét emelhetett, ugyanis a szervezetnek ehhez szüksége volt legnagyobb részvényese, az Egyesült Államok hozzájárulására is.

David Malpass, a Világbank elnöke 2019-ben a Fehér Házban.
photo_camera David Malpass 2019-ben a Fehér Házban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Malpass később elhagyta a pénzügyminisztériumot, 2019-ben ugyanis a Világbank elnökének jelölték. Jelenleg is ezt a pozíciót tölti be, ám februárban bejelentette, hogy júniusban idő előtt távozni fog.

Fia, Robert friss diplomás közgazdászként érkezett 2018-ban a bankhoz. Korábban csak nyári gyakornoki munkái voltak, az lett az első teljes munkaidős állása. Robert 2019-ben távozott a Világbanktól az összeférhetetlenségi szabályok miatt, amikor az apja lett az igazgató.

A Világbank szerint ők nem tutdtak a felvételekről, így azt sem tudják megítélni, hogy azok valósak vagy hamisak. A hírre sem az idősebb, sem a fiatalabb Malpass nem reagált.

(via The Guardian)