Segítségnyújtás elmulasztása miatt kellett volna bíróság elé állnia a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitányának

bűnügy
2023 április 12., 07:50

Ismét elhalasztotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság az előkészítő ülést a Hableány tragédiáját okozó Viking Sygn mögött érkező hajó kapitányának az ügyében, írja a Blikk. A lap beszámolója szerint az ukrán származású férfit távmeghallgatás útján hallgatták volna meg, de nem sikerült kapcsolni. A kapitány súlyos beteg, több műtéten is átesett a közelmúltban, amik miatt korábban már egyszer elhalasztották az előkészítő ülést. Legutóbb két napja került kórházba Ukrajnában.

link Forrás

27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt tavaly júliusban emelt vádat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az ellen a kapitány ellen, aki a Hableányt felborító Viking Sygn mögött érkező Viking Idunt irányította 2019. május 29-én. Az ügyészség közleménye szerint az 59 éves ukrán kapitány a baleset helyszínén haladt hajójával,

az ,,Ember a vízben” német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll.

A vádirat szerint, miközben mobiltelefonon próbálta elérni a Viking Sygn kapitányát, áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány hajó felett. Végül rádión érte el társát, aki tájékoztatta, hogy összeütközött egy hajóval, és megkérdezte, hogy lát-e valamit mögötte. Erre a kérdésre a Viking Idun kapitánya azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt azonban hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzet jobb oldalán.

Annak ellenére, hogy a vádlott a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, hogy hol van az a hajó, amivel a másik szállodahajó ütközött, kerültek-e emberek a vízbe, milyen mentésre irányuló intézkedéseket tesz kapitánytársa.
Az ügyészség szerint ahelyett, hogy azonnal megkezdte volna a segítségnyújtást, azt nézte, hogy a másik szállodahajó mentőcsónakját leengedik. Majd felgyorsított és megkerülte a Margit-szigetet, a Duna budai ágában völgymenetben hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték. Az ügyészség a 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását a vádlott büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel és a vádlottat határozott időre a tiltsa el a vízi járművek vezetésétől.