Ghána az első ország, ahol jóváhagyják a malária elleni vakcinát

külföld
2023 április 13., 04:18

Készítői szerint az R21 nevű vakcina „világot megváltoztató, jelentős mérföldkő”, főként, mert a korábbi vakcina-kísérletekkel szemben ez rendkívül hatékonynak tűnik. A ghánai gyógyszerfelügyelet nem véletlenül döntött úgy, hogy jóváhagyják a használatát, sőt, az Egészségügyi Világszervezet is fontolgatja a jóváhagyását.

A Burkina Fasóban végzett előzetes vizsgálatok szerint az R21 vakcina akár 80 százalékos hatékonyságú, amennyiben valaki három adagot kap belőle, majd egy évvel később egy emlékeztető oltást. A vakcina széles körű alkalmazása egy nagyobb, közel 5000 gyerek bevonásával végzett vizsgálat eredményeitől függött, amit még mindig nem tettek közzé. Egyelőre csak a ghánai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság látta az adatokat és hagyta azok alapján jóvá a vakcina alkalmazását az öt hónapos és hároméves kor közötti gyerekeknél. A malária évente 620 ezer ember – többségében gyerek – halálát okozza

A vakcinát egyelőre az indiai Serum Institute-ban gyártják majd, ahol a tervek szerint évente 100-200 millió adagot tudnak előállítani, de épül egy vakcinagyár a ghánai Accrában is. (BBC)