Norvégia kiutasított 15 orosz diplomatát

külföld
2023 április 13., 11:31

El kell hagynia Norvégiát az oslói orosz nagykövetség 15 munkatársának, akik a hatóságok szerint diplomáciai fedésben végeztek hírszerző tevékenységet, írja a Reuters a norvég külügyminisztérium csütörtöki közleménye alapján.

Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter a NATO mai informális találkozóján.
photo_camera Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter a NATO mai informális találkozóján. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A kormány közlése szerint a kiutasított diplomaták tevékenysége összeférhetetlen volt diplomáciai státuszukkal. „Ez egy fontos lépés az orosz hírszerzési tevékenység csökkentésében, és ezáltal nemzeti érdekeink védelmében” – mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter közleményében.

„Jelenleg Oroszország jelenti a legnagyobb hírszerzési fenyegetést Norvégiára. Nem fogjuk megengedni, hogy orosz hírszerzők diplomáciai fedésben működjenek” – írja a közlemény. Az északi ország továbbra is törekszik arra, hogy normális diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn Oroszországgal, és az orosz diplomatákat szívesen látják Norvégiában, mondta Huitfeldt.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva reagálni fog a kiutasításokra, írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Idén eddig Észtország, Hollandia és Ausztria utasított ki orosz diplomatákat. Norvégia korábban, 2022 áprilisában szintén kiutasított három orosz diplomatát.