Vádat emeltek a budapesti orvos ellen, aki koronavírus-gyógyszerekkel kereskedett

bűnügy
2023 április 13., 07:23

A Fővárosi főügyészség közleménye szerint az orvos 2020-ban, a világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, emiatt hozzáfért olyan gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett voltak adhatók a betegeknek. Így a covidos betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez is.

link Forrás

A vádlott 2020 novembere és 2021 februárja között egy korábbi páciensének közreműködésével többször is eladott ezekből a gyógyszerekből olyanoknak, akiket nem ápoltak a kórházban és erre nem voltak jogosultak. Egy-egy ilyen alkalommal nyolcvanezer forintot kért el, de olyan is volt, hogy nem gyógyszert adott a pénzért cserébe, hanem soron kívüli orvosi ellátást.

photo_camera Fotó: Ügyészség

A vádirat szerint az ügyben vádlott még két másik orvos is, illetve egy egészségügyi ellátást végző cég vezetője, aki „soron kívüli védőoltás felvételére jogosító, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állított ki”. Vádlott még egy biológus is, aki negatív koronavírus teszteredményről állított ki valótlan tartalmú igazolást külföldre utazáshoz. Rajtuk kívül pedig még további nyolc vádlottja van az ügynek.

photo_camera Fotó: Ügyészség

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt, illetve üzletszerűen elkövetett sikkasztással vádolja, az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás, vagy hamis magánokirat felhasználása a vád. A vesztegetéssel vádolt orvossal szemben a nyomozó ügyészség letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést, valamint az orvosi foglalkozás gyakorlásától való eltiltást indítványoz.