„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” – plakátolták egy újlipótvárosi iskolára, aminek fenntartói jogát a zsidó hitközség venné át

oktatás
2023 április 14., 05:08

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. A Telex azt írja, emiatt több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára.

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak” – állt a plakáton, amit Ágni Dóra intézményvezető elmondása szerint már az ő „közbelépése” előtt eltávolították a kollégái.

„Antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek nálunk. A Herman iskola egy befogadó és elfogadó közösség” – mondta az igazgató a Telexnek. A lap Házlinger György tankerületi vezetőtől úgy tudja, a Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Budapesti Zsidó Hitközség kezdeményezte. A szülők április 17-én és 18-án szavazhatnak a fenntartóváltásról. Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg.

photo_camera Az újlipótvárosi Herman Ottó Általános Iskola épülete Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A BZSH szülőknek küldött levelében azt írják, „minden előzetes híreszteléssel szemben a BZSH célja semmiképpen sem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés. A zsidóság gyakorlása, a vallásosság egyáltalán nem kötelező, csak egy lehetőség. Bárki bármilyen hittanra járhat, de választhatja az erkölcstant is, ugyanúgy lesz karácsony és Mikulás is, de mellé tesszük a zsidó ünnepeket is”.