A szorosabb kapcsolatokat szorgalmazta az amerikai külügyminiszter Vietnamban

külföld
2023 április 15., 12:32

A diplomáciai kapcsolatok magasabb szintre emeléséről tárgyalt Hanoiban Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel.

A két – egykor ellenséges (48 éve még háborúzó) – ország a jelentés megfogalmazása szerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy „stratégiai partnerséggé” léptesse elő jelenlegi „átfogó partnerségi” diplomáciai viszonyát.

Antony Blinken és Nguyen Phu Trong találkozója Hanioban.
photo_camera Antony Blinken és Nguyen Phu Trong találkozója Hanioban. Fotó: Andrew Harnik/AFP

A délkelet-ázsiai országban külügyminiszterként tett első hivatalos látogatása során Blinken méltatta a két ország közötti virágzó kapcsolatokat, és azt mondta, reméli, a kétoldalú kapcsolatokat „még magasabb szintre” emelhetik. Chinh válaszában „lehetségesnek” nevezte a két ország közötti kapcsolat magasabb szintre emelését.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után Blinken és Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter részt vett a Hanoiban 1,2 milliárd dollár beruházással épülő új amerikai nagykövetség alapkőletételi ünnepségén. Blinken az új nagykövetség létesítését „újabb jelentős lépésnek” nevezte „a nemzetek és népek közötti létfontosságú partnerség megerősítése felé”.

A két ország közötti „átfogó partnerségi” viszony létesítésének 10. évfordulója alkalmából Blinken háromnapos vietnami látogatása során felkereste a Vietnami Kommunista Párt elnökét, Nguyen Phu Trongot is. Chinh miniszterelnök „nagy sikernek” értékelte Joe Biden amerikai elnök és Nguyen Phu Trong között az elmúlt hónapban lezajlott telefonbeszélgetést.

Politikai elemzők szerint a 10. évforduló megünneplése és a Biden-Trong telefonbeszélgetés legmagasabb szintű találkozókat is eredményezhet már idén júliusban.

Blinken péntek este érkezett Vietnamba, és vasárnap reggel repül tovább Japánba, hogy részt vegyen a G7-országok külügyminisztereinek találkozóján. Az USA aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz Kína ázsiai-csendes-óceáni térségbeli befolyása növekedésének a megfékezésére. (MTI)

Kiemelt videóink