Elítélték James Zhongot, akinél 3,4 milliárd dollárnyi lopott Bitcoint találtak egy titkos széfben elrejtett Cheetos pattogatott kukoricás dobozban

bűnügy
2023 április 15., 13:18

Pénteken egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélték a 32 éves James Zhongot, akit kb. 50 ezer (összesen több mint 3,4 milliárd dollár értékű) Bitcoin ellopásáért ítéltek el. Az ügyészek szerint a kriptovalutát a Silk Road nevű darkwebes piactérről lopták el.

Ross Ulbricht, a Silk Road alapítója 2015-ben tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, miután drogkereskedelemért, pénzmosásért, hackelésért és egyéb bűncselekményekért elítélték.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint Zhong több fiókot hozott létre, és rávette a Silk Roadot, hogy kiadja a Bitcoint a fiókjainak, de valójában sosem vásárolt vagy adott el semmit a weboldalon. „2012-ben James Zhong csalást követett el, amikor 50 ezer Bitcoint lopott el a Silk Roadról, és a következő 10 évben sikerült eltitkolnia, hogy mit tett, és hogyan szerezte meg a vagyonát” – közölte Damian Williams amerikai ügyész.

2021 novemberében az amerikai hatóságok házkutatásra mentek a georgiai gainesville-i otthonába, ahol a nyomozók a Bitcoint „egy földalatti széfben és egy számítógépen találtak, amit a fürdőszobai szekrényben tárolt, pattogatott kukoricás konzervdobozban takarók alá rejtettek”. Zhong otthonában a hatóságok több mint 660 ezer dollár készpénzt meg ezüst- és aranyrudat is találtak.

photo_camera Illusztráció: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A minisztérium szerint a Bitcoin lefoglalásának idején 3,4 milliárd dollár volt az értéke, és ma is több mint 1,5 milliárd dollár.

A kriptovalutát tartalmazó doboz eredetileg Cheetos márkájú pattogatott kukoricát tartalmazott Flamin' Hot és Cheddar ízekben. A médiában megjelent jelentések szerint a konzervdoboz a „2 kedvenc együtt” ígéretével kizárólag a Walmartnál volt elérhető a 2020-as ünnepi szezonban. (Business Insider)