Joe Biden bejelentette, hogy nemsokára bejelenti újraválasztási kampányát

külföld
2023 április 15., 05:55

„Relatíve nemsokára” bejelenti újraválasztási kampányát, mondta Joe Biden, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, akiről kiderült, most már egészen biztos benne, hogy indul a második mandátumért. Biden ugyan már régóta hangoztatja, hogy szándékozik újraindulni, egyesek súlyos kétségek közt kínlódtak, mert a 80 éves demokrata hivatalosan még nem tett bejelentést.

photo_camera Joe Biden négynapos észak-írországi útján. Fotó: PAUL FAITH/AFP

Biden szövetségesei azonban már megtették az első lépéseket a kampányinfrastruktúra és az adománygyűjtés megvalósítása felé. Biden Észak-Írországba tett látogatásáról visszatérve azt mondta, ismét optimista, mert látja, hogy mi mindenért lehet még tenni. „A tervem, hogy újraindulok” - nyilatkozta.

Biden várhatóan a négy éves ciklus alatt elkezdett projektek befejezésével kampányol majd: a több milliárdos szövetségi támogatással, a világjárvány kezelésével és az új infrastruktúra kialakításával. Hogy ki lesz Biden ellenfele, a magát ártatlannak valló Donald Trump vagy az új republikánus csillag Ron DeSantis, már a nyáron lázba hozhatja Amerikát.

A Reuters szerint Biden kora miatt (az Egyesült Államok első embere az egyik legidősebb vezető a világon) az újrázás kockázatot is jelenthet a Demokrata Párt számára, népszerűségi mutatója is a 40-es tartományban mozognak. Ugyanakkor egy februári vizsgálat után orvosok „szolgálatra alkalmasnak” nyilvánították Bident, aki nem iszik alkoholt és hetente ötször sportol.