Éhezés jöhet Szudánban, az ENSZ Világélelmezési Programja leállítja helyi műveleteit a harcok miatt

külföld
2023 április 16., 17:06

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) három munkatársa is meghalt Szudánban a hadsereg és a félkatonai erők két napja tartó erőszakos összecsapásai alatt, emiatt a szervezet leállítja helyi műveleteit. „Amíg felülvizsgáljuk a jelenlegi helyzetet, kénytelenek vagyunk ideiglenesen leállítani minden szudáni műveletet. Elkötelezettek vagyunk az élelmiszerhiánnyal küzdő szudáni nép megsegítése mellett, de nem tudjuk végezni a munkánkat, ha csapataink és partnereink biztonsága és védelme nem garantált” – mondta Cindy McCain, a WFP ügyvezető igazgatója. Hogy az ideiglenes leállás ebben az esetben mit jelent, azt egyelőre nem közölték.

photo_camera Fotó: MAHMOUD HJAJ/Anadolu Agency via AFP

A Guardian beszámolója szerint arról is beszélt, hogy az is nehezíti munkájukat, hogy az ENSZ Humanitárius Légi Szolgálatának egyik repülőgépe megrongálódott szombaton a kartúmi repülőtéren egy tűzpárbaj alatt.

Szudánban a hétvégén csaptak össze a helyi hadsereg és a félkatonai fegyveresek, főképp a fővárosban, Kartúmban. A főváros több részén vasárnap kora reggel is robbanásokat lehetett hallani. Szudánban a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott szombaton. A félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen. Állításuk szerint ők tartják ellenőrzésük alatt a főváros kulcsfontosságú infrastruktúráit. A legfrissebb adatok szerint legalább 27 ember meghalt és 170 megsebesült.