Istenkáromlás vádjával tartóztattak le egy kínai férfit Pakisztánban

külföld
2023 április 17., 13:44

A pakisztáni hatóságok istenkáromlással vádolnak egy, az ország északkeleti részén dolgozó kínai állampolgárt. Az eljárás azután indult ellene, hogy vasárnap dühös helyi munkások tüntetőleg körbevették az irodáját, és azzal gyanúsították, hogy megsértette Mohamed prófétát. A rendőrség a tüntetőket megelőzve bevonult a Kohisztán kerületben fekvő vízi erőmű területére, és biztonságos helyre vitte az ott dolgozó kínai férfit. Hétfőn a munkások, miután a férfit irodájában nem találták, megrohamozták a közeli rendőrséget, hogy felkutassák őt. Addigra azonban a hatóságok, attól félve, hogy a kínai férfit megtámadják a helyiek, elszállították egy másik településre.

A hatóságok a férfit jelenleg istenkáromlás vádjával gyanúsítják, de ő a történtek óta nem nyilatkozott.

A pakisztáni törvények szerint az istenkáromlás bűncselekmény, amit halálbüntetéssel is sújthatnak. Ez idáig az országban hivatalosan még senkit sem végeztek ki, de felháborodott tömegek már sokakat meglincseltek, miután meggyanúsították őket ezzel a bűnnel.

Jogvédő szervezetek szerint Pakisztánban jelenleg több száz istenkáromlással gyanúsítottat tartanak börtönben, akiknek tárgyalásait folyamatosan késleltetik, mert a bírók félnek a saját magukkal szembeni esetleges megtorlástól. (via Reuters)