Mesterséges intelligenciával generált képpel nyerte meg a Sony nagy presztízsű fotóversenyét

KULTÚRA
2023 április 17., 18:52

Múlt héten Boris Eldagsennek ítélték a nagy presztízsű Sony world photography fotóművészeti verseny egyik díját, de a német fotóművész visszautasította annak átvételét. Hétfőre aztán be is vallotta weboldalán, hogy miért tett így:

egy „pimasz majom" volt, mert a díjnyertes képet mesterséges intelligencia (MI) segítségével generálta. Elmondása szerint a nevezéssel az MI és a fotóművészet kapcsolatáról szóló vita provokálása volt a célja.A kép két különböző generációból származó nőt ábrázol fekete-fehérben:

Eldagsen díjnyertes MI generált fotója.
photo_camera Eldagsen díjnyertes MI generált fotója. Fotó: Boris Eldagsen/Facebook

A honlapján hétfőn megjelent szövegében Eldagsen - aki mainzi, prágai és a hyderabadi művészeti akadámiákon is tanult képzőművészetet, fotózást és intermédiát - azt írta, hogy azért jelentkezett, hogy megtudja, a fotóversenyek vajon fel vannak-e készülve a mesterséges intelligenciával készült képekre. Mint kiderült, ez nincs így, írta.

Szerinte a fényképész világnak szükséges „vitát folytatnia arról, mit tarunk fotózásnak és mit nem. Elég nagy-e a fotográfia esernyője ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia képeit is meghívjuk - vagy ez hiba lenne?”- fogalmazott.

Reméli, azzal, hogy visszautasította a díjat, felgyorsul ez a vita. (via Guardian)