Negyven másodpercen múlt a SpaceX kilövése

űr
2023 április 17., 14:38

A SpaceX hétfőn tervezte kilőni a valaha épített legnagyobb és legerősebb űrrakétát, de a tesztrepülést technikai problémákra hivatkozva csupán 40 másodperccel az indulás előtt mégis lefújták. Az Elon Musk alapította cég reményei szerint a tesztek alatt még utas nélküli Starship (Csillaghajó) rakétarendszerük az első lépés afelé, hogy először a Holdra, majd a Marsra juttathassanak és hozhassanak vissza biztonságban embereket, írja a Guardian. A hétfői lett volna a rakéta első tesztrepülése.

„Úgy tűnik befagyott egy nyomószelep, így ha nem kezd el hamarosan működni, ma nem lesz kilövés” - írta percekkel a start előtt Musk a Twitteren. A SpaceX-nek a meghiúsult kilövés után legalább két napra lesz szüksége, hogy újra megpróbálja Föld körüli pályára állítani a rakétát.

link Forrás

A Starship 120 méteres hosszúságával közel akkora, mint három utasszállító repülőgép együtt, és 10 méterrel magasabb, mint a Saturn V, amivel 1969-ben Neil Armstrong és csapata Holdra szállt. A hatalmas űrrakéta meghajtását 33 darab, úgynevezett Raptor hajtómű biztosítja majd, ha sikerül kilőni.