Czeglédy Csaba a bíróságon azt mondta, kár, hogy nem ő volt az Ördög ügyvédje

bűnügy
2023 április 18., 13:23

A Veszprémi Járásbíróságon elkezdődött a Borkai Zsolt bukott fideszes győri polgármester szexvideóinak 2019-es nyilvánosságra hozatala miatt indult „Ördög ügyvédje”-ügy tárgyalássorozata.

A nyilvánosságra hozatallal vádolt, DK-s Czeglédy Csaba a vallomásában a 24 szerint azt mondta:

„Büszke lennék, ha én követtem volna el. Bárki csinálta, zseniális volt. Kár, hogy nem én voltam.”

Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én.
photo_camera Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Veszprémi Járásbíróság 2022. márciusban már elmarasztalta Czeglédyt és vádlott-társát, de a tárgyalás nélkül hozott ítéletet szeptemberben hatályon kívül helyezte, és elrendelte a tárgyalás megtartását.

A bíróság ismertetője szerint a Facebookra a szigorú szabályok miatt nem kerültek fel szexuális tartalmú felvételek, a nagyobb nyilvánosság elérése miatt volt rá szükség. Czeglédy bankkártyájával összesen 26 909 forintot fizettek ki a Facebook-oldal hirdetéseiért Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva.

Czeglédy a bíróságon azt mondta, nem bűnös a szexvideók nyilvánosságra hozatalában, a Nemzeti Nyomozó Iroda nem is akarta meggyanúsítani, csak az ügyészség nyomására léptek, de így több fontos kérdés kivizsgálása elmaradt.

Czeglédy szerint jellemző, hogy miközben a Borkai-blogon összesen 30 posztbejegyzés és címváltoztatás történt, az ügyészség összesen négy IP-címet tudott beszerezni, pedig Panamából is megpróbáltak adatokat kikérni. Czeglédy szerint a meglévő IP-címeket sem sikerült személyekhez kötni, a vádirat pedig ismeretlenként kezeli azt, aki felrakta az internetre az adriai felvételeket, azt meg végképp nem tisztázták, hogy Czeglédynek milyen viszonya volt az ismeretlennel.

Azt is mondta, hogy minden elektronikai eszközét lefoglalta és átvizsgálta rendőrség, de nem találták nyomát a videóknak.