Meghalt Török Ádám

GYÁSZ
április 18., 07:47

„»Hé, ember, mondom, ember!Az utat járom én, mert ha nem tudnád, az út királya voltam s maradok én!« Odaát találkozunk Apa” – Török Dániel a Mini Vissza a városba című dalából idézve búcsúzott egy Facebook-bejegyzésben apjától, Török Ádámtól. A Mini együttes alapítója 75 évesen halt meg.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. Gimnáziumi évei alatt kezdett el zenélni zenekarban. Pár évvel később, 1968-ban, a Dogs együttes énekes lett, majd ugyanebben az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, és helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini jazz-rockot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elején, miután megszűnt a mini, Török megalapította a Mini RC-t és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig Török szólókarrierbe kezdett, fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben a philadelphiai Freedom fesztiválon is fellépett a svájci Jammin együttessel, egy évre rá pedig megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

1993-ban nosztalgia Mini koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes korábbi tagjai is felléptek. 1998. január 31-én jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte. Még ugyanebben az évben újra indult az addig szünetelő Mini együttes, ezúttal Török Ádám és a Mini néven.

1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott. 2004-től 2007-ig turnékon és fesztiválokon vettek részt, többek között Tel-Avivban és Erdélyben is, 2005-ben megjelent Éjszakai harcos című lemeze megjelenése alkalmából pedig szuperkoncertet adott ugyancsak a Petőfi Csarnokban.

A hvg.hu azt írja, Török Ádám 2023. május 8-án az Erkel Színházban adott volna nagyszabású koncertet, ahol bemutatta volna az új Bartók CD-t és a koncertet egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlották volna a Syrius - Mini Jam 50. évfordulója alkalmából.