Megnyitották az Európai Bizottság algoritmus-átláthatósági és -felügyeleti központját Sevillában

INTERNET
2023 április 18., 17:24

Hivatalosan megnyitották az Európai Bizottság számítógépes algoritmusok átláthatóságával és felügyeletével foglalkozó központját (ECAT) a dél-spanyolországi Sevillában.

Az új szakmai szervezet hozzáférést kap az online óriásplatformok és keresőprogramok által használt algoritmikus rendszerek adataihoz, betekinthet ezek „fekete dobozába”, így feltárhatja, hogyan terjedhetnek illegális és káros tartalmak ezeken a felületeken.

Az ECAT ezen belül is kiemelt figyelmet kíván fordítani a nemi alapú online erőszakra, továbbá a kiskorúak online védelmét és mentális egészségét érintő veszélyekre.

A központban adatkutatók, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők, társadalomkutatók és jogi szakértők csoportja értékeli az esetleges rendszerszintű kockázatokat.

photo_camera Gif: Tbg

Tevékenységük kiterjed arra is, hogy felmérjék ezen algoritmusok társadalomra gyakorolt hosszú távú hatásait.

Az újonnan átadott sevillai központ 20 szakemberrel kezdte el a munkát, de számukat a nyár elejére megduplázzák.

A digitális szolgáltatásokról szóló európai jogszabály 2022. november 16-án lépett hatályba azzal a céllal, hogy átfogó keretet biztosítson a mindenki számára biztonságosabb és méltányosabb digitális tér létrehozásához.

Eszerint a platformoknak és a keresőprogramoknak 2023. február 17-ig közzé kellett tenniük havi aktív felhasználóik számát. Az Európai Bizottság most elemzi a jelentéseket, majd nyilvántartásba veszi a vállalatokat, amelyeknek ezt követően négy hónapja lesz arra, hogy kockázatértékelést nyújtsanak be saját működésükről. (MTI)