Fióktelepet nyitott Magyaroszágon a Kínai Építési Bank

belföld
2023 április 19., 19:11

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete - jelentették be szerdán az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni. A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését kínai piacra, illetve a kínai beruházások magyarországi megjelenését - tette hozzá.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke azt mondta: Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Március végén írtunk arról, hogy a kormány még mindig nem tett le a Fudan kínai egyetem budapesti kampuszának megépítéséről, amit kínai hitelből terveztek kivitelezni. Mert bár Gulyás Gergely azt állította, hogy a Fudan beruházási stop áldozata lett, Csák János miniszter azt írta egy képviselőnek küldött levelében: „legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol a kormány az Országgyűlésnek az intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítésről és a megvalósítás tervezett költségeiről.”(MTI)