Von der Leyen szerint Ukrajna ellenfeleinek kedveznek azok az országok, amelyek importtilalmat vezettek be a gabonákra

külföld
2023 április 19., 15:23

Az Európai Bizottság „teljes mértékben” tudatában van az ukrán mezőgazdasági termékek megnövekedett behozatalával kapcsolatos aggodalmaknak, jelentette ki Ursula von der Leyen szerdán, miután öt ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia közös levélben kérte, hogy intézkedjenek a vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében.

A közös európai megközelítés helyett alkalmazott egyoldalú intézkedések csak Ukrajna ellenfeleinek kedveznek, továbbá csorbíthatják az EU Ukrajna iránti megingathatatlan támogatását,

mondta. Von der Leyen szerint aktívan foglalkoznak az import okozta következményekkel: korábban már bejelentettek egy 36,3 millió eurós gyors pénzügyi támogatási csomagot, most pedig egy második, 100 millió euró értékű csomag érkezik.

„Az ukrán áruk piacra jutása és az EU által tavaly július 22-én nyitott humanitárius szolidaritási folyosók kulcsfontosságúak Ukrajnának az Oroszország háborújával szembeni ellenállóképessége szempontjából. Ukrajna exportjának továbbra is el kell érnie a világ piacait, beleértve a fejlődő országokat is”

– tette hozzá. (MTI)