650 UFO-incidenst vizsgál a Pentagon

külföld
2023 április 20., 06:43

Egyre több, azonosítatlan repülő tárgyakat érintő esetet vizsgál a Pentagon, írja a Politico. Az amerikai védelmi minisztérium illetékesének az amerikai Szenátusban tartott szerdai beszámolója szerint aktuálisan úgy 650 esetet vizsgálnak.

Sean Kirkpatrick, az Összterületi Anomáliaeloszlató Hivatal, vagyis a Pentagon azonosítatlan légi jelenségeket monitorozó osztályának igazgatója ugyanakkor annyiban hűteni igyekezett a szenátori kedélyeket, hogy eddigi kutatásaik még semmilyen bizonyítékát nem találták földönkívüli tevékenységnek.

Kirkpatrick a Szenátus fegyveres erőkért felelős bizottsága előtt számolt be tevékenységükről. Az elmúlt egy évben ez már a második ilyen beszámoló volt, mert a törvényhozókat egyre inkább érdeklik az ilyen azonosítatlan repülő tárgyak, pláne azóta, hogy idén télen kínai hőkémballonok tartották izgalomban a világközvéleményt. A szenátorok ugyanis inkább aggódnak azon, hogy az azonosítatlan repülő eszközök egy rivális hatalom megfigyelőeszközei, mintsem földönkívüliekéi.

Kirkpatrick beszámolója szerint a mintegy 650 vizsgált eset felét kezelik kiemelten, remélvén, hogy azokról elég adatot tudnak összegyűjteni az ellentmondások feloldásához. Egyben arra is figyelmeztetett, hogy a legtöbb eset azért marad megoldatlan, mert egyszerűen nem áll rendelkezésre elég konkrét adat a történtek feltárásához. "Én olyan ügyet nem fogok lezárni, amiben nem tudom megvédeni a következtetéseimet" - mondta arról, hogy miért van ilyen sok nyitott ügyük.

Munkája nehézségének érzékeltetésére két videót is bemutatott. Az egyik 2022-ben készült a Közel-Keleten. Ezen egy gömbforma tárgy lebeg. Hogy mit látunk, azt ez idáig adatok hiányában nem sikerült megfejteni. A másik egy idén Dél-Ázsiában készült felvétel volt, amelyen hivatala megállapításai szerint valójában egy kereskedelmi repülő látható. Kirkpatrick szerint ez az eset megoldottnak lesz tekinthető, amint megállapításaikat más szakértők is meg fogják erősíteni.

A Politico szerint az elmúlt nyolc hónapban jelentősen növekedett a vizsgált esetek száma. A Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalának januárban közölt éves jelentése szerint 2022. augusztus 30-ával bezárólag még csak 510 esetet tartottak nyilván. (Via Politico)