Halálos tülekedés alakult ki egy jótékonysági rendezvényen Jemenben

külföld
2023 április 20., 05:05

több tucatnyi, a BBC jelentése szerint legalább 78, az MTI több hírügynökség jelentését összesítő híre alapján legalább 85 ember veszthette életét Jemen fővárosában, Szanaában egy jótékonysági rendezvényen kialakult tolongásban. A halálos áldozatok száma még növekedhet, az MTI jelentése szerint legalább háromszázan megsérültek, sokuk állapota válságos.

Az al-Masirah TV felvétele a szanaái segélyosztáson kialakult halálos tolongásról.
photo_camera Az al-Masirah TV felvétele a szanaái segélyosztáson kialakult halálos tolongásról. Fotó: -/AFP

A több mint egy évtizede polgárháború dúlta Jemenben a lakosság jelentős része szorul humanitárius segélyre. A Reuters jelentése szerint a siíta húti lázadók kezén lévő főváros egyik iskolaépületében több száz ember torlódott össze, hogy hozzájuthasson a fejenként kb. 4000 forint értékű segélycsomagokhoz.

A hútik belügyminisztériuma a segélyosztás szervezőit hibáztatta a történtekért, mondván, azok nem koordinálták a segélyek szétosztását a helyi tisztviselőkkel. Az AP hírügynökség két szemtanúra hivatkozva viszont azt írja, hogy húti katonák lőttek a levegőbe, hogy megfékezzék a tömeget. Lövéseikkel eltaláltak egy áramvezetéket. Ez robbanást okozott, ami pedig pánikot keltett a tömegben.

Egy húti hivatalnok beszámolója szerint az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. (Via BBC, MTI)