Valami nagyot villant Kijev egén az éjjel

külföld
2023 április 20., 04:14

Helyi idő szerint este tíz óra tájában hatalmas fénygömb jelent meg Kijev egén. Momentán nem Kijev a világnak az a nagyvárosa, ami felett egy ilyen villanás mostanában feltűnést okozna, az eget bevilágító villanás gyakori kísérőjelensége az ukrán fővárost érő rakétacsapásoknak, illetve a légvédelem munkájának.

Villanás Kijev egén 2023. április 19.én este 9:57-kor. Egyelőre rejtély, hogy mi villant
photo_camera Villanás Kijev egén 2023. április 19.én este 9:57-kor. Egyelőre rejtély, hogy mi villant Fotó: Screenshot via BBC

Ám ezúttal az ukrán illetékesek tájékoztatása szerint teljességgel kizárható, hogy a villanás a háborús hétköznapok kísérőjelensége lett volna. Ugyan beindultak a légószirénák, de Szerhij Popko, a főváros katonai közigazgatásának vezetője szerint a légvédelem nem lépett akcióba, mert nem volt miért.

"Elsődleges értesüléseink szerint a jelenséget a NASA egy, a Föld légterébe visszatérő műholdja okozta" - mondta Popko nem sokkal a történtek után.

Állításában volna is logika. Az amerikai űrügynökség valóban szerdáról csütörtökre virradóra éjszaka várta 2002-ben pályára állított, 2018 óta nem használt, a napkitöréseket kutató RHESSI műholdja visszatérését az atmoszférába. De Rob Margetta, a NASA kommunikációs osztályának munkatársa szerint műholdjuk még bőven Föld körüli pályán keringett, amikor Kijev fölött valami nagyot villant.

Vagyis az mégse lehetett. Az ukrán hadsereg szerint orosz rakéta se volt, és ukrán se lehetett, mert olyat ki se lőttek. Hogy mi volt, arról széles körben megy a találgatás az ukrán közösségi médiában, ahol most a legtöbben arra hajlanak, hogy UFO lehetett. (Via BBC)