A boltban és az akciós újságban is fel kell tüntetni a kormány kötelező akcióját

POLITIKA
2023 április 21., 10:36

Közleményben tájékoztat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a kötelező akciózásról, amiről csütörtökön, a Kormányinfón beszélt Szentkirályi Alexandra - erről a hvg.hu ír.

A közleményben az önpromón kívül még arra figyelmeztetnek, hogy „az aktuális kedvezményezett árú termékek listáját az üzletek bejáratnál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetni.”

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszerek 20 termékkategóriába (pl. baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) kerülnek besorolásra annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük. Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre.

A kötelező akciózást legkésőbb 2023. június 1-ig fogják bevezetni. A kormány a részletszabályok kidolgozására a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot és az Agrárminisztériumot jelölte ki – áll a közleményben.