Egyiptomban köthetett ki a Szudán partjainál búvárkodó magyarok hajója

külföld
2023 április 22., 09:47

Magyar állampolgárok kimenekítéséről számolt be szombaton Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a 14 magyar állampolgárt a polgárháborús Szudánból kellett kimenekíteni.

A szudáni hadsereg katonái Kartúmban.
photo_camera A szudáni hadsereg katonái Kartúmban. Fotó: AFP

Ez alapján akár valami kalandos mentőakcióra is következtethetnénk, de valójában a kimenekítettek csak abban az értelemben voltak Szudánban, hogy Szudán partjainál búvárkodtak a Vörös-tengeren, és hajójuknak - melynek fedélzetén amúgy még tizenkét másik nemzet 48 állampolgára, többségében olasz és amerikai turisták voltak - üzemanyagra volt szüksége, hogy ne kelljen Szudánban kikötniük. A külögyminisztérium ebben segített, a hajó így végül Egyiptomban köthetett ki, ahova szombat délelőtt érkezett meg.

Szijjártó értékelése szerint az akció "egy magyar vezetésű, többnemzeti evakuációs művelet volt, amelyért több ország helyi diplomatái is már kifejezték a köszönetüket számunkra".

A dél-koreai hadsereg C-130J csapatszállító gépe 2023. április 21-én indult útnak Szudánba egy katonai különítménnyel a Szudánban rekedt koreai állampolgárok kimenekítésére.
photo_camera A dél-koreai hadsereg C-130J csapatszállító gépe 2023. április 21-én indult útnak Szudánba egy katonai különítménnyel a Szudánban rekedt koreai állampolgárok kimenekítésére. Fotó: HANDOUT/AFP

Amúgy vannak magyar állampolgárok, akik valóban a polgárháborús Szudánban rekedtek. Szijjártó tájékoztatása szerint nyolc ilyen magyar állampolgárról tudnak, "velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk [sic!]". Erre jelenleg szerinte nincs mód a polgárháborús helyzetre tekintettel, mert "a repterek használhatatlanok". A dél-koreai kormány pénteken repülőt küldött állampolgárai kimenekítésére. (Via MTI)