Négy újabb magyart vittek ki Szudánból, hat másik kimenekítése jelenleg is zajlik

külföld
2023 április 24., 09:34

Négy újabb magyar állampolgárt kimenekítettek a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. A négy személy már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból, amiért a miniszter köszönetét fejezte ki Franciaországnak.

Francia és más állampolgárok kimenekítését végzik francia katonák Kartúmban április 23-án
photo_camera Francia és más állampolgárok kimenekítését végzik francia katonák Kartúmban április 23-án Fotó: ADJ LAURE-ANNE MAUCORPS EP DERRI/AFP

Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik. „Őket konzul kollégáim a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják” - mondta Szijjártó. További öt magyar állampolgár még mindig Kartúmban tartózkodik, velük a rossz műszaki feltételek ellenére időre-időre sikerül kapcsolatba lépni, ilyenkor a kormány különböző lehetőségeket ajánl számukra, hogy miként hagyhatnák el az országot.

„Azt tudni kell, hogy minden egyes evakuációs műveletnek az a feltétele, hogy mindenki, aki abban részt szeretne venni, a saját felelősségére és a saját maga által szervezett módon kell, hogy eljusson vagy valamely megadott gyülekezőpontra, vagy valamely repülőtérre. Ez a körülményeket tekintve már önmagában is egy kockázatos vállalás, és nem mindenki vállalja ezt fel” - mondta el a miniszter. (MTI)