A török ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kilicdaroglu két éven belül minden szíriait hazaküldene

külföld
2023 április 25., 17:17

Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki elnökjelölt bejelentette, hogy megválasztása esetén minden szíriai menekültet két éven belül visszaküldene a saját hazájába.

„Mégis mit csinál 3,6 millió szíriai az országunkban?” – kérdezte Kilicdaroglu az Eskisehir tartományban tartott kampányrendezvényen. Szerinte a menekültek nagy mértékben hozzájárultak az egyre növekvő munkanélküliséghez Törökországban.

Kilicdaroglu ugyanakkor óva intette hallgatóságát a szíriaiak elleni rasszizmustól.

Bár azt nem fejtette ki, hogyan hajtaná végre a tervét, szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy jogilag nem túl egyszerű rákényszeríteni a szíriaiakat, hogy elhagyják Törökországot és hazatérjenek.

Törökországban egyébként is feszült a hangulat az ott élő menekültekkel szemben, az ország ráadásul egyre nagyobb gazdasági gondokkal küzd.

Kemal Kilicdaroglu a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, és a hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölteként lesz kihívója Recep Tayyip Erdogan elnöknek a május 14-én tartandó elnökválasztáson. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint szoros a verseny Erdogan és kihívója között – írja az MTI.

Kemal Kilicdaroglu, a hatpárti ellenzék jelöltje, a Köztársasági Néppárt vezetője
photo_camera Kemal Kilicdaroglu Fotó: Utku Ucrak/Anadolu Agency via AFP

De váratlan esélyt nyújthat Erdogannak, hogy az ellenzék összefogását megbontva elindul Muharram Ince, akit 2018-ban legyőzött – írja a HVG, ami szerint többen is azt feltételezik, hogy a 58 éves Ince közbelépése miatt az első fordulóban sem Kiricdaroglu, sem Erdogan nem szerzi meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot, ezért várható, hogy második fordulóra kerül sor május 28-án.

(Ugyanakkor Törökországban is illiberális rendszer működik, tehát az országot 2003 és 2014 között miniszterelnökként, azóta pedig köztársasági elnökként vezető Erdogan bukása jóval nagyobb meglepetés lenne, mint a győzelme.)