Aggasztja a klímatudósokat az óceánok gyors melegedése

TUDOMÁNY
2023 április 25., 07:39

Aggasztó ütemben melegednek a világ tengerei. Áprilisban rekordot döntött a vizek átlaghőmérséklete, és korábban nem tapasztaltak ilyen gyors és nagy mértékű melegedést. Ráadásul a tudósok egyelőre a gyors melegedés okait se értik.

Csak hogy kontextusba helyezzük az adatokat, vannak olyan részei a világnak, ahol szinte felfoghatatlan mértékben melegedtek a vizek. Észak-Amerika partvidékén márciusban helyenként 13,8 fokkal volt melegebb a tengervíz, mint az 1981-2011 közötti harminc év átlagában.

De ennél is aggasztóbbnak tartják, hogy a világóceánok melegedésével más időjárási jelenségekkel, például a várakozások szerint legkésőbb az év vége felé kibontakozó el Ninóval együtt 2024 végére aggasztó mértékben emelkedhet az átlaghőmérséklet.

Az óceánok melegedése egészen gyakorlati és nagyon katasztrofális következményekkel járhat. A melegebb víz már élhetetlenné válhat a tengeri élővilág jelentős részének, ez pedig a tápláléklánc összeomlásával fenyeget. A melegebb óceánok egyben kevésbé hatékonyan nyelik el a légkört melegítő üvegházhatású gázokat.

Egy múlt héten megjelent tanulmány szerint az elmúlt tizenöt évben a bolygó felhalmozott hője 50 százalékkal nőtt, ennek javát az óceánok raktározzák.

Hogy miért melegednek ilyen ütemben és mértékben a világtengerek, arra egyelőre nem jöttek még rá. Az egyik hipotézis szerint meglepő módon egy amúgy kedvező fejlemény váratlan következménye is lehet a melegedés. 2020-ban a Tengerészeti Világszervezet új szabályozásával betiltották a kénadalékot a tengerjáró hajók üzemanyagában. A tilalomnak azonnali hatása volt, jelentős mértékben csökkent így a légkörbe bocsátott, üvegházhatású aeroszolok mennyisége.

Ám ugyanezek az aeroszoloknak a vízbe keveredve éppenséggel nem melegítő, hanem hűtő hatásuk volt, ugyanis növelték a vízfelszín reflexivitását, vagyis a szennyezett víz több hőt vert vissza, mint a tiszta. (Via BBC)