Az Állami Számvevőszék szabálytalan pártfinanszírozást állapított meg a Kutyapártnál

POLITIKA
2023 április 25., 10:49

Súlyos gazdálkodási, szabályozási, támogatások nyújtásával és adományok elfogadásával összefüggő szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványának ellenőrzése során – írja a Magyar Hang az ÁSZ közleménye alapján. Az ÁSZ a Kutyapárt mellett a Fidesz, a Momentum és a Kereszténydemokrata Párt 2020-as és 2021-es gazdálkodását ellenőrizte.

    A számvevőszék megfogalmazása szerint a Kutyapártnál „súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat” találtak, tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapították meg. A megállapítás szerint a viccpárt 2020. és 2021. évi pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el.Ezen túl saját alapítványától – a jogszabályi tilalom ellenére – fogadott el 5,6 millió forintos vagyoni hozzájárulást. Az ÁSZ szerint a párt gazdálkodása több esetben nem különült el az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától. Emiatt az ÁSZ összesen 10 javaslatot tett a párt elnökének a hiányosságok kijavítására. Az elfogadott támogatás értékét pedig a pártnak be kell fizetnie a központi költségvetésnek, emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell.

    Hasonló hiányosságokat tártak fel a Kutyapárt által létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásában. A megállapítások között is szerepel az alapítvány által a pártnak nyújtott 5,6 milliós támogatás. Konkrétan azt találták szabálytalannak, hogy az alapító párttal közös használatú ingatlan bérleti díját önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá egy táboroztatás költségeit a 2020. és 2021. években az alapító párt helyett az alapítvány finanszírozta. Az ÁSZ a Savköpő Menyét Alapítvány kuratóriumi elnökének 12 javaslatot tett a szabálytalanságok megszüntetésére.

    A Fidesz, illetve pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány ellenőrzése során csak kisebb – jellemzően adminisztratív – hiányosságokat tártak fel, ahogy a Momentum és az Indítsuk Be Magyarországot Alapítványánál is. A KDNP-nél három területen találtak hiányosságokat. Ezek a számlarendre, a gazdasági műveletek megkésett könyvelésére vonatkoztak. Megállapították továbbá, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban az Alapszabályban meghatározott, a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el.