Down-szindrómás Barbie babát gyárt a Mattel

játék
2023 április 25., 13:52

A Barbie piacra dobja az első Down-szindrómás babáját, hogy minél több gyerek megtalálja az őket jelképező játékot.

A Mattel főnökei elmondták, azért álltak elő az újítással, hogy „minden gyerek lássa magát Barbie-ban”. Hogy piacra vigyék a terméket, együttműködtek a National Down Syndrome Societyvel (NDSS) az Egyesült Államokban.

A jótékonysági szervezetek üdvözölték a lépést, Carol Boys, az Egyesült Királyság Down-szindrómás egyesületének vezérigazgatója azt mondta: „Közösségünkben a gyerekek játszhatnak majd egy őket ábrázoló babával.”

Ellie Goldstein, egy Down-szindrómás brit modell, aki az új Barbie kampányában szerepelt, azt mondta, „nagyon boldog” az új baba láttán. „A sokszínűség fontos nekem, mivel az embereknek több hozzám hasonló embert kell látniuk ahelyett, hogy elrejtőznének.”

Ellie Goldstein az új Barbie figurával
photo_camera Ellie Goldstein az új Barbie figurával Forrás: Irish Mirror

A Mattel azt mondta, hogy konzultált az NDSS-szel és az egészségügyi szakemberekkel, és új arc- és testszobrot vezettek be, ami jobban illusztrálja a Down-szindrómás nőket, beleértve a rövidebb vázat és a hosszabb törzset.

A baba része a 2022-ben piacra dobott Barbie Fashionista termékcsaládnak, amiben van műlábú Barbie, tolószékes Barbie, illetve vékonyabb és kevésbé izmos férfi babák is.

A Mattel úgy jellemezte ezt a kollekciót, mint „a legváltozatosabb és legátfogóbb babacsaládot, ami különféle bőrtónusokat, szemszíneket, hajszíneket és textúrákat, testtípusokat, fogyatékosságokat és divatokat kínál, hogy még több történetet inspiráljon”.

Az elmúlt években a Mattel befogadóbb Barbie-vonalakat vezetett be, köztük olyanat, amit a való életben élő nők ihlettek, akik felforgatták a társadalmi normákat: a Mattel 2017-ben kiadott egy hidzsábot viselő babát Ibtihaj Muhammad amerikai olimpiai érmes vívó mintájára. (Guardian)